Kroppsspråk ved introduksjoner og rangkonflikter

I en aggresiv eller spent situasjon har rottene et helt reportuar av bevegelsesmønstre som er blitt klassifisert og navngitt. Handlingene under behøver ikke være aggressive i seg selv, og i noen tilfeller har jeg tatt med adferd som også brukes i fredelig hensikt. Listen under er basert på egne observasjoner, og på adferd jeg diskuterer på sidene mine.
Noen av de norske navnene er mine egne frie oversettelser og påfunn. Disse er merket med *.
Takk til Anita Sjølie, Elisabeth Giske og Nurke for lån av bilder! Det er ikke så enkelt å både passe på rottene og fotografere samtidig.


Ordliste for adferd

Navn Beskrivelse
1. Ballesubbing* (Testicle/ball dragging?) I utgangspunktet ikke aggressivt: Hanrotta duftmarkerer med å subbe ballene sine over en gjenstand eller et individ, gjerne i urinsporet den akkurat har lagt igjen. Alfa'ene mine har vært særlig glad i å subbe ballene over hendene på meg.
2. Bartefekting* (Nose-off) To rotter står ansikt til ansikt slik at bartene berører eller nesten berører hverandre. Kan fort gå over i boksing.
Fotograf: Matmor
Bartefekting, første møtet mellom Yggdrasil og vesle Birk. Legg merke til hvordan Yggdrasil kniper øynene nesten igjen.
3. Biting (Biting) Rotta setter tennene i et dyr eller en gjenstand hardt nok til å etterlate merker. Bitt mot levende vesner kan deles inn i klyping, bitt i hårlag og bitt som gir sår. Klyping er bitt som setter merker i hud, men ikke går igjennom huden.
Noen regner bitt mot mage, hode og tær på andre rotter som mer aggressivt enn bitt mot rumpe og flanke. Andre vurderer det motsatt! Min erfaring er at engstelige rotter gjør utfall mot hode, mage og tær, mens de mer selvsikre har gått for flanker og rumpe. Det stemmer godt med hva forskere har funnet hos laboratorierotter og ville rotter. Hjemme hos oss har det likevel vært slik at en rotte i forsvarsposisjon har vært raskest til å eskalere til klorig og biting. Selv om den mer selvsikre rotta provoserer ved å sender truende signaler, er det sjelden den initierer vold.
Fotograf: Anita Sjølie
Denne rotten har to bittsår i ansiktet: et på "overleppa" og et ved øyet. (Muligens fra over- og undertenner, samme bitt, muligens to hugg med ett sett overtenner.) Det er bare flaksen at et slikt angrep ikke kostet øyet, og flere tusen i veterinærregning for å fjerne det skadede øyet etterpå.
4. Boksing (Boxing) Rotta står på to ben og bokser med forlabbene.
Fotograf: Anita Sjølie
5. Duftmarkering (Scentmarking) Rotta legger igjen duftspor fra spesialiserte talgkjertler på flanke, mage eller under føtter. Flankene gnis mot vegger og flater. Rotta kan bli helt "våt" på ryggen av sekretene (31. Svetting). Fotsålene skrapes mot underlaget (23. Skraping).
Filmklipp:
Flankemarkering
Magemarkering
I prinsippet er urinmarkering og ballesubbing også former for duftmarkering, men siden de to er mer innarbeidede begreper, har det fått sine egne rubrikker.
6. Dytting (Pushing) Utvikling av snoking* (sidling) - den ene rotta bruker skulder og side til å dytte mot den andre. Hos oss er dette en teknikk som vanligvis brukes i en utfordrer-fase, eller for å markere dominans.
Fotograf: Anita Sjølie
Dytting. Begge rottene har piloereksjon (18).
Filmklipp av dytting og snoking (24).
7. Flekke tenner* (Open-mouth tooth display) Rotta åpner munnen og viser fortennene. Ofte står den på bakbena og strekker den på halsen med det samme. Vanlig forsvarsstilling for redde rotter.
Fotograf: Elisabeth Giske
Bur ingen hindring - rotta utenfor vet at rotta inni er en trussel. Det er han i buret som har ståpels. Rotta t.v. er gått opp i forsvarsstilling (en forlabb avvergende) og flekker tenner mot den andre. Antagelig kommuniserer han i ultralyd. De står nesten i boksestilling.
8. Fryse (Tonic Immobility) Rotta (t.h.) står eller ligger dørgende stille med flat pels og ofte flate ører for å ikke provosere i en truende situasjon.
Fotograf: Anita Sjølie
Hannen som "fryser" lukker også øyet nærmest han som dytter til ham, trolig for å beskytte seg mot et eventuelt angrep.
Se også Ryggvending: den underlegne rotta blir liggende helt stille på ryggen, kanskje i flere sekunder. Trolig forsvars- taktikk, siden rotter vanligvis er uinteressert i å slåss med noen som ikke rører seg.
9. Futte Rotta lager rytmiske, fnysende fft-lyder. Det høres ut som om den blåser luft kraftig ut av nesen. Signaliserer at rotta er opphisset og har høy sannsynlighet for å komme med aggressivt utfall. Rotta kan fort finne på å bite både deg og rotter i nærheten. Antagelig en utvikling av snøfting.
10. Gnaging (Gnawing) Rotta gnager frenetisk på gjenstander. Trematerialer blir redusert til flis. I verste fall går sprinklene i buret.

Fotograf: Matmor
Det er rangkonflikt på gang, og Labben (alfa'en) prøver å stresse ned ved å gnage på treverket.

11. Hyle* (Shriek) Rottagir fra seg en mer langtrukken pipelyd enn et jip*. Lyden ser ut til å være et krafitg protest og "Jeg gir meg-signal". Hos voksne rotter assosierer jeg det med engstelig adferd.

Mimer på vei opp rangstigen. En konflikt som ikke skader annet enn selvfølelsen. Frodo er blitt presset til å gi seg. Han viser ikke full underkastelse ved å legge seg frivillig på rygg, men er trengt bakover og hyler hørbart for mennesker.
12. Jip* Korte pipelyder assosiert med grooming. Virker som en form for "Litt forsiktig, er du snill!"
Fotograf: Matmor
Alfaen, Mimer, har akkurat satt en annen rotte på plass i hierarkiet. Han er fortsatt litt stressa og fortsetter dominansmarkering på en betarotte ved å stelle ham litt hardhendt. Typisk situasjon hvor man kan høre "Jip".
13. Klyping (Pinching) Klyping er bitt som setter merker i hud, men ikke går igjennom huden.
14. Kløe Kløe som opptakt til konflikt har jeg ikke sett selv. Det er Anita Sjølie som har fortalt at kløe kan være et tegn på dominansdisputt under oppsegling, og observasjonen er bekreftet av flere rotteeiere. (Kløe kan selvsagt også være tegn på lus eller midd eller forskjellige sykdommer.) Muligens er kløen som har sammenheng med bur-uro en form for stimulering av duftkjertlene - eller begynnende utskillelse av duftsekreter er en prosess som får huden til å klø.
Fotograf: Anita Sjølie
Rotta både klør seg og har bustepels, men kløen er uavhengig av piloereksjon.
15. Kryping* Rotta legger seg ned og kryper bortover i ansiktsretningen med magen langs bakken og løftet hode. Muligens en form for duftmarkering, se 5. Ofte vil rotta prøve å komme innenfor det personlige rommet til en annen rotte (motstanderen), eller rotta går så langt som å krype under den andre. Å krype under den andre er ikke ment som en underkastelse, det er mer et forsøk på å få den andre rotta ut av blanse.
Fotograf: Anita Sjølie
Ung rotte som øver seg på krypeteknikken. Han er definitivt innenfor komfortsonen.
16. Markering (Marking) se Duftmarkering 5. og Urinmarkering 35.
17. Overspising* Ved disputter om rang vil de to kandidatene gjerne lange i seg mat for å "gå opp en vektklasse".

@ = rangkonflikt. @1 Labben overtar alfarollen fra Ulf. @2 Mimer prøver seg på maktovertagelse, men finner ut at det er ikke vært bryet. @3 Mimer overtar som alfa likevel, antagelig fordi Labben er blitt syk. (Alle disse overtagelsene skjedde uten skader.)
18. Piloereksjon (Piloerection) Populært kallt "Ståpels". Pelsen, særlig på ryggen, stritter i været. Rotta blåser seg opp for å se større ut. Noen ganger stritter bare hårene øverst på ryggen som en slags punkerfrisyre. Kan også skyldes smerter og sykdom.
Aggressiv piloereksjon:
Fotograf: Elisabeth Giske
Rotta har ståpels i forbindelse med introduksjon. Rotter i denne situasjonen er ofte rastløse i kroppen.
Se også 6. for bilde av en rex med piloereksjon.

Piloereksjon pga. smerter/sykdom:
Fotograf: Matmor
Labben kort tid før avlivning. I motsetning til aggressiv piloereksjon vil en rotte med smerter ofte legge seg til alene. Men smerter kan også føre til rastløshet og aggresjon. De fleste rotter kan ha perioder med piggsveis når de sover, men det bør ikke vare i flere dager, eller være fulgt av andre tegn på smerte.
19. Piske med halen* (Tail swish) Rotta slår ut med halen i forbindelse med en spent situasjon. Antagelig forsøker den ikke å treffe den andre parten.
20. Powergrooming Rotta roter uvørent i pelsen til en annen med snute og eventuellt tenner. Ofte er det magen som får gjennomgå. Det er lov for rotta som mottar behandlingen å komme med korte "jip"-lyder, men å dra seg unna er dårlig kotyme.
Se illustrasjon under 11. og 12.
21. Ryggvending* (Back-flip) Stilling for underkastelse. Noen rotter legger seg på rygg selv når de møter sin over-rotte. Andre trenger litt "hjelp" fra den andre rotta, som vil bruke bena og flankene for å dytte og vende på motstanderen.
Fotograf: Nurke
Full underkastelse, voksen hun viser dominans over nyankommet rotteunge. Se 11. Hyl for delvis underkastelse
22. Skjære tenner
(Chattering)
En slags snattrende lyd som likner koselydene (Bruxing), men som regel er kraftigere, og som ledsages av annen aggressiv adferd.
23. Skraping* Rotta skraper fotsålene mot underlager for å legge igjen duftstoffer. Både hanner og hunner kan gjøre dette, men adferden er mye mer vanlig hos hanner.
Fotograf: Anita Sjølie
Legg merke til forbena: Venstre ben utstrakt, høyre bøyd, som for å gå på stedet hvil...
Du kan også se Du kan også se en video av en hun som skraper. Hun er i løpetid og dette er fra introduksjonen til en søster og en kastrat i nytt hjem.
Kamera: Matmor
24. Snoking* (Sidling) Rotta nærmer seg med siden først. Kan gå over i dytting eller angrep.
Fotograf: Matmor
Ulf (t.h.) snoker på alfa'en Squeek i sovehuset. Legg merke til hvordan han dytter rumpa ut til siden.
Filmklipp av dytting og snoking
25. Snusing Rotta stikker nesen bort i gjenstander med rottelukt eller andre rotter. Normal adferd ved introduksjoner/hilsing.
Snusing på gjenstander (underlag hvor andre rotter har gått/markert): Fotograf: Anita Sjølie
Rolig rotte som kjenner duften av andre hanner på underlaget.

Fotograf: Anita Sjølie
Anspent rotte med ståpels utløst av rottelukt

Rumpesnusing:
Fotograf: Matmor
Rumpesnusing i forbindelse med parring. Mimer holder igjen Safari for å få en riktig god sniff. Safari er rex, hun har ikke ståpels! Jeg har ikke sett denne holde-igjen tenknikken ved introduksjon av hanner. Da pleier guttene å gi hverandre mer rom, men snusingen er den samme.

Nakkesnusing:
Fotograf: Matmor
Haku (foran), nyervervet omplasseringshan hilser på en spak og redd Frodo. Fra introduksjon dag 2. Frodo "fryser" (9) innerst i kurven, Haku strekker seg langsom framover, stopper, går framover igjen til han har munnen i pelsen på Frodo. Haku lagde klikkelyder under denne tilnærlingen. Det er ikke vanlig å kunne høre det, men trolig kommuniserer rottene på en liknende måte i ultralyd. Introduksjonen forløp uten kamper, men Frodo snudde siden til og sparket etter Haku noen ganger før de kom til en ordning.
26. Snøfting (Snorting) Rotta lager snøftelyder. Tyder på høyt spenningsnivå og sannsynlighet for slosskamp hos oss.
Snøfting følger ofte snusing på gjenstander med fremmed rottelukt. Hvis lydene blir rytmiske kalles det futting(9).
27. Sparking (Kicking) 1) Rotta står på bakbena og bokser før den langer ut et spark. Den forsøker å rive opp motstanderen med klørne.
2) Rotta sparker sidelengs mens den står på tre ben.
Fotograf: Anita Sjølie
En ikke helt villig (ennå) hun sparker etter hannen. Hennes venstre bakfot skyter ut. I dette tilfellet klarte hannen å blokkere sparket med venstre forlabb. Legg merke til hannens gjenkjenpne øyne. Han vet hva han risikerer.

Du kan også se en video av en hun som sparker. Hun er i løpetid og dette er fra introduksjonen til en kastrat i nytt hjem.
Kamera: Matmor.
28. Skygging* (Stalkning)
Rotta skremmer og/eller provoserer en annen ved å oppholde seg for nære den som prøver å dra seg unna.
Fotograf: Matmor
Yggdrasil skygger Hiro. Den eldre rotta gjorde aldri forsøk på å skade den lille, men Hiro virket stresset av skyggingen.
29. Skyte rygg Rotta krummer ryggen, antagelig for å virke større og mer skremmende.
Fotograf: Anita Sjølie
Denne rotta skyter rygg, har piloereksjon og strekker på bena samtidig. Hadde han skullet bevege seg ville han antagelig valgt tå-gange (34.) for å se enda større ut.
30. Ståpels se Piloereksjon
31. Svetting Rotta utsonderer store mengder sekret, særlig på nedere del av rygg og hofter. Det er mye mer vanlig hos hanner enn hos hunner.
Fotograf: Anita Sjølie
Rotte med svetten i striper nedover rumpa. Det er lettest å se på venstre side av ryggraden. På høyre side er det mest snakk om et litt mørkere parti.
32. Trekke Rotta griper tak i nakkeskinnet eller skulderskinnet på en annen rotte og drar. Dominant handling.
33. Tvangsparring (Mounting) Rotta inntar hannens stilling under parring med en annen hanrotte under/foran seg. Det er ikke uvanlig at den uvillige partneren får en sædstripe i pelsen.
34. Tågange* Rotta står og går på tærne i stedet for hele foten. Ofte skyter den rygg. En måte å virke større på?
Fotograf: Anita Sjølie
Begge hannene er oppe på tå på forbena. Bakføttene har hele foten plantet, muligens fordi disse to er tungvektere. Jeg har sett en tynnere rotte gå på tærne på alle fire bena.
35. Urinmarkering (Urine marking) En form for duftmarkering. At rotten legger igjen tissestriper er ikke egentlig tegn på aggresjon. Men ved en dominansdisputt tar markeringen seg gjerne opp - og urinen sender ut nye, interessante dufter som vi mennesker ikke kjenner igjen.
Fotograf: Anita Sjølie
To rotter møter hverandre og markerer.
36. Øyensprekk* Rotta kniper sammen øynene uten å være i en direkte truet situasjon. Faresignal. Rotta holder hodet lavt, muligens så ingen skal komme innunder og vippe dem vekk.
Fotograf: Matmor
Frodo som lettere psykotisk (t.v.) og i en god periode (t.h.). Jeg har sett slike rotter gå til angrep uten piloereksjon eller synlig provokasjon. Smale øyne kan også skyldes trøtthet og sykdom, men hos Frodo og enkelte andre rotter har det vært tegn på at noe er i ferd med å eksplodere.


Matmor original 2007-01-19
sist endret 2010-07-04
Adressen til hovedsiden er: matmor.info