Matmors Britiske byer

18/01 2013 var det parring mellom Flaxholme Guinea og Flaxholme Aureus ("Isbjørn"). 10/02.2013 ble kullet født: 16 små hvorav én var svært liten. Den foreløpige kjønnsopptellingen dag 1 gav 7 gutter og 9 jenter.

Guinea bor til daglig hos HeleneH som er fórvert. Kullet ble født hos henne, men følges opp av Matmor og får Matmors avlernavn. Aureus bor til daglig hos Heidi, som er medeier.


Guinea er en Black eyed siamese med Golden himalayan mor. Hun kommer fra Flaxholme stud i England født 18.07.2012. Hun er fin og rolig med heng ved løft, men ellers ikke så mye i ro. Guinea er en kontaktsøkende og utadvent pike som gjerne skal vite hva som skjer. Når menneskene mister nyhetens interesse er det på tide å undersøke omgivelsene. Hun er nyskjerrig, aktiv og leken, og foreløpig er kos noe som får skje innimellom andre aktiviteter - men det er det tid til. Guinea taklet flytting fra England via karantenehjem, til Helene uten å bli redd fremmede. Hun har vist fin adferd ved introduksjon både til unger og en voksen hunnrotte. Guinea har aldri vært syk. Vekt før parring 297 g.

Aureus er bror av Guinea. (Bilde kommer forhåpentligvis snart.) Han ser ut som en svakt farget golden himalayan uten points. Aureus har et bredt hode og fin kropp. Han liker mennesker, er god og myk i hånden og oppfører seg pent i buret. Aureus tok den slitsomme turen fra England og hit med godt humør, og taklet en mellomlanding for noen dager hos Matmor før han kom til sitt enderlige hjem hos Heidi. Han har ikke vært testet i introduksjoner. Det er for tidlig til å si noe om hva tenåringshormonene kan gjøre med ham. Aureus har aldri vært syk. Vekt ved 6 måneder: 450 g

Aureus 7m gammel, fotograf Heidi

Guinea 6 måneder gammel, fotograf HeleneH.


Guineas mage gd 18
fotograf: HeleneH

Informasjon om drektighetsperiode

Guinea og en venninne ble flyttet til Heidi 18/1 2013. Parring skjedde samme kveld. Pr. 27.01 (gd9) var det ikke observert løpetid, og Guinea fikk reise hjem med et gryende håp hos eierene/involverte. Hun la voldsomt på seg i starten. Så gikk hun litt ned et døgn før vektkurven begynte å peke oppover igjen. Dag 16 var vekten oppe i 259-360 g, altså opp 62-63 g. Det regnet jeg som ganske sikkert drektig. Forventet fødsel 09-10 februar.
Pr. 05.02. (gd18) var hun opp 84 g til 381. Gd. 19 ble hun flyttet over i fødebur om kvelden. Hun hadde fortsatt ikke gått i fødsel gd 22 pr kl. 21 om kvelden, men var ikke lenger interessert i rotteselskap og gav beskjed om at innblanding fra mennesker var uønsket.

Dag 0: Guinea fødte ca. kl. 16 dag 23 i drektighetsperioden.
Dag 1: Foreløpig opptelling av 16 unger. En av dem var mindre enn de andre og veide bare 5 g. Resten veide 6-8g. Foreløpig kjønnsbestemmelse sa 9 jenter og 7 gutter.
To av ungene d. 1 fotograf: HeleneH
Dag 3: En av guttene så ut til å ha et lite navlebrokk. Hvis det stemmer vil han enten bli tatt vare på av oppdretter eller solgt til noen som ikke har interesse for avl (hvis brokket forblir lite).
Dag 5: Ingen av guttene hadde kul på navlen nå. Vekt: 8-12 g.

jenter og gutter i hver sin haug, fotograf HeleneH
Dag 7: Den minste gutten hang kraftig etter i vekst. Hvis han klarer seg til ungene blir store nok til å spise selv, har han en sjanse, men Guinea blir så stresset av å være borte fra ungene at Helene ikke kan sette inn støttemating. Foreløpig er han i fin form til tross for størrelsen.
fotograf: HeleneH
Ungene veide 9-14 g. Det var uklart om fargeforskjellen på noen av dem skyldtes at de var kommet forskjellig i pelsutvikling, eller at det var faktiske nyanseforskjeller.
fotograf: HeleneH
Dag 8: Heldigvis var den minste ungen gått opp i vekt. Fargeforskjellen var tydeligere. Den mørkeste varianten var nok siamese-basert.
fotograf: HeleneH

Dag 10: Vektvariasjon gutter: 12-17 g, vektvariasjon jenter 12-17 g. I kullet var det fire lyse unger. De andre 12 var varierende grader av beige og gyllne.
De lyseste
De mørkere begge bilder tatt av HeleneH
Dag 14: Alle ungene hadde åpnet minst et øye. De beveget seg målrettet og kunne finne vegen tilbake til redet.
Dag 15: bilder ved HeleneH
Minstejenta veide 14 g men begynte å slikke melk av Helenes fingre. De andre veide fra 17-23 g.
Dag 17: Ungene lå på 18-25 g. De var svært aktive og lekte mye.
Dag 18: Vekt 17-26 g. Noen av ungene, og definitivt mor, satte pris på grøt.

t.v. dag 21, fotograf Helene
Dag 21: Det lekes og det spises, nå også fast føde. Sprinkler er til å klatre i. Noen av ungene har skjønt hvordan drikkeflasken fungerer. Vekt 21-32 g.
Dag 23: Mor har fått selskap og ungene "tanter", i alle fall deler av døgnet. Det er en ordning som Guinea setter pris på. Dagens vekter 26-38 g
Dag 28: fotograf Helene
De små blir større, men har mye å ta igjen på vekten. Særlig den minste ungen henger etter, med bare 34g, men alle sammen er små i størrelse. Den nest minste er 40 og største 55 g.
Heldigvis er alle sammen friske og spretne. Så spretne at det nesten er umulig å få fotografert dem.
For tiden er det 1 lys gutt, antatt himalayabasert, og resten av guttene er varierende grader av gråbeige til litt mer gyllen siameseliknende.
Det er 2 lyse jenter, antatt himalayabasert, og resten er de samme gråbeige til mer gyllen siameseliknende variantene.
Dag 31 jentene 46-66 g, guttene 55-73 g.
Dag 35:
fotograf Helene jentene 60-85 g,
guttene 69-90 g

Dag 42: Babyslipp. Alle ungene var over 80 g, selv lille Alva som Helene la sin elsk på. En god del av ungene hadde fått points. Bortsett fra Alva som ble boende hos Helene, de tre jentene som skulle til Bergen, og to hvor eier skulle på påskeferie kom alle ungene ut og reise. Ellon og Fairlie har fått et mellomopphold hos Matmor før de skal videre til Sverige.

Ellon og Fairlie sammen med en midlertidig burkamerat, kastraten Skat fotograf: Matmor

Reservasjoner

Jenter (9 av 9 bestilt)Gutter (7 av 7 bestilt)
1 til HeleneH
2 til Matmor, på fóravtale m. Tonje Lenore
1 til Wollf
1 til Zickan, Sverige
1 til Milla
1 til Mezzzanina, Sverige
2 til kunde
Heidi 1
Anita 2
Woodgirl 1 (avlsavtale* m. Matmor)
Asterix 1 (fóravtale m. Matmor)
2 på fóravtale til Anders W.
*Avlsavtale: kjøper eier rotta fra første dag men det er inngått en avtale om at hvis rotta er avlsegnet kan Matmor bruke den i avl.

Navn som er tatt: Alva (HeleneH) Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch forkortet Llanfair PG uttalt "Sanvair" (Wollf), Gwynydd (Matmor/Tonje Lenore - navn kan endres), Duffield "Duffy" (Matmor/Kunde), Witney (Milla), Ellon (Mezzzanina), Fairlie (Zickan), Sandy (kunde), Rhyl (kunde), Brentwood (Matmor/Asterix) London (Heidi) Cardiff (Anders W.) Dundee (Anders W.), Dudley (Woodgirl), Elgin "Elgen" (Anita), Loftus (Anita)

Dette er en bror-søsterparring. Hvorfor blir den gjennomført når jeg har advart mot å drive innavl på rotter?
Svar: Guinea og Aureus nedstammer allerede fra en rekke innavlsparringer som har luket ut de fleste farlige recessivene. Dermed slipper jeg den lange utlukingsfasen som ellers er nødvendig for å unngå dyr med dårlig helse. Noen andre har gjort jobben før.

Hvorfor jeg bruker en hannrotte som er bare 5,5 måneder gammel, og som ikke har vært testet i introduksjoner?
Svar: Den raskeste måten å få flere "engelske importrotter" å velge på er ved å innavle en generasjon til. Når ungene er klare for parring etter NTF's anbefaling vil vi ha mer førstehåndskunnskap om foreldrene deres enn vi har om førstegenerasjonsinnvandrernes foreldre. Annenhåndsinformasjonen om slekten er svært positiv, men det er noe eget med det en ser selv... Oppdretteren i England har også bedt oss om å foreta minst én innavlsparring før vi utavler, så vi vet hva vi har fått. Da er det enklere å finne de riktige avlspartnerene senere.


Matmor original 2013.04.19
sist endret 2013.03.25
Adressen til hovedsiden er: matmor.info