Oppdretterskole - Kulloppfølgning og kundekontakt

For å gi en liten vri på et gammelt Western-uttrykk: Den eneste gode rotta er en død rotte! Med det mener jeg at rotter endrer seg i løpet av livet. Det som så ut som et lovende kull i 6-månedersalderen kan være et marerittkull før de fyller år. En del rotter er søte og snille helt til de kommer i pensjonistalderen. Da blir de noen ordentlig surpomper. Du vet ikke hvordan det blir med din rotte før den har sluttet å puste.


Rapporter

I kontraktene mine operere jeg med en gjensidig informasjonsplikt mellom selger og kjøper. Det er en vinn-vinn situasjon. Du trenger uansett informasjonen for å kunne gjøre fornuftige valg videre i forhold til avl. Hvis noen av kjøperene dine ønsker å bruke rottene i avl, vil de gjerne ha informasjonen. For ferske rotteeiere blir det enklere å oppdage særtrekk. Det er ikke sikkert de reagerer på at rotta gnager på gitteret eller har løs mage. Det er først hvis de leser at andre kjøpere bemerker dette, at de tenker de skulle ha sagt noe om det. Har du sendt en rapport vil det aldri være tvil om hva du er informert om, eller hva du har informert om. Ikke minst, hvis alle kundene dine har en rapport, er ikke oppdrettet ditt så sårbart for datakrasj.

Ja, det er arbeid med det. I utgangspunktet har jeg fast kundekontakt ca. måned etter at rotta er solgt, og så hver gang rotta er et multiplum av 6 måneder. Den første kontakten er igrunn bare for å høre at ting ikke har skåret seg fullstendig, og at ikke rottene hadde med seg sykdom. Nye rotteeiere får av og til kalde føtter. De første 14 dagene tror de kanskje at ting skal gå seg til. At Brutus og Brutter skal slutte å jage Beibi, eller hva det nå er som skjer. Hvis det som skjer i stedet er at Brutus begynner å bli arg på mennesker også, kan det hende kunden trenger litt råd og oppmuntring for at dette skal gå bra.

6-, 12- og kanskje 18-månedersrapportene er mer alvorlige. Sannsynligvis sitter det en oppdretter eller oppdretterspire og venter på den. Vanligvis har det ikke dukket opp så mange problemene så tidlig, men man vet aldri. Hvis flere av rottene har vært behandlet for luftveisinfeksjon, eller for hudproblemer, eller øyeninfeksjon er det ikke noe sjakktrekk å velge en partner som også har de samme problemene i slekten. Det er ikke sikkert at det er arvelige problemer, men hvorfor ta sjansen hvis man kan omgå problemet?

Kontraktene mine inneholder også informasjon om at jeg tar kontakt med kundene for å høre hvordan det går med ungene dersom noen planlegger kull. Min erfaring med at eierene overholder informasjonsplikten ved sykdom eller adferdsendringer er nemlig nokså blandet. Noen er kjempeflinke. Andre venter til neste X*6-månedersrapport med å fortelle at Rusken er avlivet og Farao har fått jursvulst eller Snorkfrøken har kronisk luftveisinfeksjon. Hvis noen skulle ønske å parre rottene sine rett før 6, 12, 18 og 24 måneder er det jo en fordel at de har oppdatert informasjon.

Det spiller ingen rolle hva som står i kontrakten: du må regne med å minne folk om å sende rapporter. E-post et par dager i forvegen (så de får tenkt seg om, veid rottene og tatt bilder.) Purring noen dager i etterkant. Ny purring hvis du ikke hører noe innen kort tid. Hvis ikke det hjelper, telefon. De fleste kan gi deg nok informasjon over telefonen til at du kan få dyttet vesentlig informasjon inn i rapporten. Som regel hjelper det å stille noen konkrete spørsmål. Spør du bare om rotta har det bra, blir svaret kanskje bare en høffelighetsfrase. Word inneholder faktisk muligheten til å laget et ordentlig spørreskjema med avkrysning og utfyllende tekstfelt. Hvis du vet at kundene dine har en ny versjon av Word kan det lønne seg å sette seg inn i dette. Bare ikke gå amok med mulighetene. Blir spørreskjemaet for omfattende, går de lei og bryr seg ikke om hva de svarer!

Uformell kontakt

Sannsynligvis har du kontakt med i alle fall noen av kundene utenom rapport-tid. Du bør oppfordre til det: reklamér skamløst for NTF og rottefester. Hint om trådene på NTF's medlemsforum, hvor man kan legge ut bilder av rottene. Jo mer du ser til kundene, desto lavere blir terskelen for at de sier fra om rottegleder - og rotteproblemer. Det er bedre de forteller på åpent forum at Krølle har bitt en annen rotte, en at de ikke forteller noen om det - heller ikke deg! Det siste du vil, er at de skal holde problemene for seg selv og omplassere eller avlive rotta uten at du engang blir informert i forkant. Det er deres rett å plassere rotta der de ønsker. Inkludert i graven, hvis de mener det er det beste. Din sjanse til å ha et ord med i laget øker betydelig hvis dere har et godt og naturlig forhold fra før.

Stol ikke på at du skal huske det folk sier til deg. Skriv det ned så fort du får anledning, og forsikre deg om at du har oppfattet riktig. To måneder etterpå husker du at det var "noe" med benet til Fatima, men var det hun som fikk pododermatitt, eller var det hun som hadde benbrudd? Nå tror du selvsagt at du skal klare å holde styr på det. Når du har hatt noen rotter kan jeg forsikre deg om at du kommer til å gå i surr. Det skal ikke noe mere til enn en litt stressende opplevelse på hjemmefronten, så sklir alt som har med rotteslekter å gjøre ut av hjernebarken.

Det er ikke alle rotteeiere som er så interessert i et rottefellesskap. Selvsagt skal de få lov til å kose seg med rottene på egenhånd. Så lenge de overholder informasjonsplikten etter noen spark bak...

Tilbake til flere artikler fra Matmors Oppdrettskole.


Matmor original 2012.05.01
sist endret -
Adressen til hovedsiden er: matmor.info