Oppdretterskole: Til deg som vil ha rottekull

Vær forsiktig med hva du ønsker deg... Alle priser er ca. priser fra 2012.


Myter om rotteavl

OptimistenRealisten
Det er lett å selge rotteunger.Ikke hvis du vil ha kjøpere som tar seg av dyret i de neste 2-3 årene.
Det koster nesten ingen ting å drive oppdrett, og du tjener 200 kr. pr. unge.La oss ta en titt på det rottebudsjettet!

Økonomi for rotteoppdrettere

Før du starter med oppdrett har du en del anskaffelseskostnader. Du trenger minimum:
  • Fødebur
  • - husk at sykeburet kan du få behov for til andre rotter
  • Vannflasker
  • - 2 stykker, rottemor trenger mye væske
  • Avispapir, skoesker og doruller
  • - rottemor må ha noe å lage rede av
Det høres ikke uoverkommelig ut. Du får sikkert fatt i et brukt bur for noen hundrelapper, og vannflaskene koster mye mindre enn en rød lapp til sammen. Hvis du derimot vil ha et rottebur som er praktisk til rotteunger mens de vokser til, og ikke bare en minimumsløsning, må du ut med mer. Brukte Mary-bur eller Jenny KD (du kommer til å ønske deg skikkelige luker) koster vanligvis en tusenlapp eller to. Men et gjennomsnitts rottekull er på 11 unger, så her ligger det an til å få en liten gevinst allerede fra første kull allerede? Not.

Eier du begge rottene selv, eller får du låne en partner til din egen gratis? Lån av hanne i bytte mot unger er ikke "gratis". Det er unger du ikke kan selge til andre og ta inn penger for. Si at du lover bort to unger i bytte for lån av avlshan - en standard kompensasjon - så har du i snitt 9 x kr. 200,- = kr. 1800,- som skal dekke utgiftene dine. Men vent - trodde du at du kom til å få solgt alle ungene? Se rundt på hjemmesidene til forskjellige oppdrettere. De fleste sitter igjen med en unge eller to eller tre eller fire etter et kull... Og det er ikke alltid fordi vi ønsket å ha så mange tilbake. Si at du blir sittende igjen med tre. Da er det 6 unger som skal betale utgiftene dine til kullet. Nå er du nede i kr. 1200,- som liksom skal dekke utgiftene dine, og du har i tillegg skaffet deg en rotteunge eller to som du ikke hadde planlagt å bli sittende igjen med. Kanskje du har noen uselgbare unger der også. Uselgbare unger er rotteunger som har medfødte sykdommer eller skader som går ut over livskvalitet. Feilstillinger på tenner krever for eksempel tannpleie med jevne mellomrom hele livet. Det er ikke billig.

Merutgiftene ved å ha en uplanlagt rotte eller to kommer glatt til å spise opp overskuddet, selv når du har bare friske og sunne unger. Og det er før du har begynt å legge på andre utgifter til kullet. Hvis eieren av hannen ikke vil ha rotteunger, men kanskje heller betaling, risikerer du å måtte betale uten å få solgt de to ungene til en anne. Oida. Det begynner å bli fullt i buret. Kanskje du må ha nytt og større rottebur snart? Eller et eget bur til hannene siden du ikke fikk solgt alle sammen, og bare hadde hunner fra før? Fram med tusenlappen(e).

Også var det dr. Dyr. Hvis du ikke middbehandler rottene før parring, og ungene selges med midd, risikerer du å smitte hele flokken hos alle de nye kjøperene. Sånt blir man ikke populær av som oppdretter! Det koster nemlig omtrent kr. 700 for veterinærbesøk og middbehandling av en liten flokk. Derfor forventes det at du tar den utgiften selv i forkant av parringen. Det er bedre enn at både du og alle kundene dine skal få den i ettertid. Så er det rottemors helse i forbindelse med drektighet og amming. Akkurat som menneskemammaer er de infeksjonsutsatt. En luftveisinfeksjon på en høygravid rotte er alltid alvorlig. Fostrene klemmer på mellomgulvet hennes så lungevolumet går ned. Tur til veterinær og antibiotikabehandling koster fra ca. kr. 700,- til 2500,- hvis det er helgevakt. Innimellom blir det nødvendig med keisersnitt for å redde moren. Det er ikke sikkert at det blir noen overlevende unger, men utgiftene får du likevel. Keisersnitt på rotter starter på ca. 2000,- og blir fort på 4000,- hvis det er helgevakt. Pluss reiseutgifter. Det er ingen garanti for at du finner en åpen veterinær rett i nærheten, og har du nå tenkt å ta med en alvorlig syk rotte på bussen vinterstid og i helg/om natten? Forresten kan det hende en av ungene trenger veterinærhjelp også, før den er salgbar.

Rotteunger drikker jo bare melk av mamma, så det kan umulig koste stort i mat når de er små? Vel, de drikker bare melk de første 3 ukene. Så er det to uker til hvor de skal doble vekten sin. Alle som har hatt rottekull blir forskrekket over hvor mye ungene eter. Mange oppdrettere bruker babymat til rotteunger i tillegg til voksenmaten. Et glass om dagen i 14 dager blir ikke mer enn kr. 140,- men det baller på seg. I ukene før avvenning spiser ikke rottemoren for to, hun spiser for ti. Sånn føles det, i alle fall. Legg på en pose tørrfór i merutgifter i tillegg. En annen oppdretter jeg kjenner bruker morsmelkerstatning for kr. 300,- pr. kull, i tillegg til en pose ekstra rottefór.

Hvis du i tillegg har ambisjoner om å drive seriøs avl skaffer du sannsynligvis inn avlsdyr til en dryg pris. Importerer du fra andre nordiske land må du betale reise, importtillatelse og veterinærattest. Importtillatelsen koster en tusenlapp alene. For å være sikker på at de rottene du vil bruke i av er friske dyr kan det hende at du koster på deg en veterinærundersøkelse i alle fall av hanrottene før du setter dem i avl. Det er veterinærhonorar for et eller flere friske dyr som ellers ikke ville ha sett en undersøkelsesbenk. Du betaler også ekstra for en obduksjon når avlsdyr eller deres nærmeste slektninger hos deg dør. Det er for å lære om helseproblemer i slekten. Og når en av kjøperene dine ikke kan eller vil ha rotter lenger, prøver du å hjelpe til ved omplassering. Ofte betyr det at rotta kommer i retur til deg før du forhåpentligvis finner en ny eier. Ikke vær overrasket hvis rotta trenger veterinærhjelp og du må betale...


Dyrehold er en luksus, og oppdrett en enda større luksus!
Før du begynner med oppdrett: er dette en luksus du vil betale for?

NB!
De aller fleste rottekull blir født uten behov for veterinær assistanse. Det finnes en oppdretter i NTF som hadde 9 kull på rappen uten å trenge veterinær. Så hadde hun to hunner med en måneds mellomrom som fikk problemer under drektighet og i ammeperiode. Selv har jeg hatt ett hastebesøk hos veterinær på tre kull. Det finnes også en oppdretter med fire kull som har hatt to omganger med keisersnitt på ubeslektede rotter! Sørg for at du har råd til det keisersnittet hvis det kommer. Og sørg for at du har råd til å ta deg av de bonusungene du ikke får solgt.

Det er ingen skam å snu. Men nå som du har sett den viktigste advarselen kan du også velge å gå videre til flere leksjoner i Matmors oppdretterskole.


Matmor original 2012.04.29
sist endret -
Adressen til hovedsiden er: matmor.info