Rotteting

Jeg lager leker og bur-utstyr av overskuddsmaterialer, når jeg har overskudd... Derfor blir sjelden gjenstander helt like. Kanskje du får noen ideer her.


Hengekøyer

Køyene lager jeg med hullmaljer som jeg får kjøpt i en vanlig sybutikk.
Vanligvis bruker jeg maljer med diamter ca. 5,5 mm. Det er stort nok for den typen kroker som følger med kommersielle hengere, men ikke for karabinkrokene jeg kjøper, f.eks. på Biltema. Hvis jeg skal bruke karabinkroker må jeg opp i maljestørrelse 8 mm eller så. De er mye dyrere enn de små. Til gjengjeld er de bedre egnet for større modeller.
Når jeg ikke har en passende stoffrest liggende, har jeg funnet ut at matter til å legge under tallerknene er flotte saker. De er mer dekorative enn kjøkkenhånkler, og tykkere. Det siste betyr en del for meg, siden et par av rottene mine er fæle til å gnage på hengekøyene. Tynne kjøkkenhånkler varer to uker med et nødskrik... Jeg kjøper tallerkenbrikkene til en tier stykket på den lokale brukthandelen, eventuellt enda billigere på loppemarked. Selv nye brikker kan man av og til få kjøpt for kr. 10,- pr. stk.
Fargede bomullsstoffer pleier å ha vaskeinstruksjon 40 grader C. Jeg har begynt å kjøre mine på 95. Selv med vask en gang i uka blir stoffet tygget i stykker før det mister fargen.

"Solsegl"

vist i 30 x 37 cm
Solseglet er en standard rektangulær (eller kvadratisk) hengekøye med hullmaljer i hvert hjørne. Jeg lager dem enten i 2 lag tynt stoff eller 1 lag kraftig stoff. De første 2-lagskøyene ble laget bare med 1 søm rund kanten. Det er nok ikke så lurt... når rottene først begynner å tygge på kanten, løsner hele greia fra hverandre ganske raskt. Derfor har jeg begynt å legge på en ekstra søm ca. 1 cm innenfor kanten.

"Gapahuk"

vist i 26 x 56 cm
Gapahuken er rektangulær og med 6 hullmaljer: 1 i hvert hjørne, og 1 på midten av hver langside. Jeg lager den enten i 2 lag tynt stoff eller 1 lag kraftig stoff. 2-lags-køyene er laget ved at det ene stoffet er brettet rundt det andre. Fordelen er at sømmen kommer innpå stoffstykket. Da er det litt vanskeligere for rottene å tygge den i stykker.
Gapahuken bruker jeg på to forskjellige måter. Den første gir en hengekøye med skråtak. Det er praktisk for å gi rottene en følelse av "krypinn". For å bruke Gapahuken på denne måten bør halve lengden av hengekøyen være litt større enn burets dybde.
Den andre opphengsmetoden gir en lang hylle langs den ene burveggen. Rottene mine setter pris på å være sammen alle sammen... Lengden bør være omtrent den samme som bredden av buret.

"A-telt"

vist i 32 x 48 cm
A-teltet er rektangulært og med 6 hullmaljer: 1 i hvert hjørne, og 2 til å holde teltet oppe med. Jeg lager den enten i 2 lag tynt stoff eller 1 lag kraftig stoff. Til store modeller bruker jeg to lag stoff og platevatt.
Det går an å snu A-teltet opp-ned og bruke det som en to-etasjes hengekøye. Da holder det med fire hullmaljer. Men akkurat denne utgaven er laget i så tykt stoff at jeg ikke kunne sy den på maskin! Håndsøm blir ikke like fast som maskinsøm. Derfor bør den bare brukes som A-telt. Ellers risikerer man at sømmen går opp.

"Hengehule"

Et kraftig putetrekk til sofapute, funnet på loppemarked. Glidelåsen ble fjernet. Så var det bare å slå fem hullmaljer.

"Sovepose"

Dette får vel karakteriseres som en mellomting mellom en sovepose og en hengekøye...
Tovede toppluer i ull med fire hullmaljer er et lunt gjemme for rottene. Maljene har en tendens til å falle ut i vask, så her er det nok bedre å sy på noen stropper.

"Luftslott"

Luftslottet står på en stor, rektangulær hengekøye med 4 hullmaljer: 1 i hvert hjørne. Selve slottet er laget av fire husgavl-formede, maskinquiltede biter. Quiltemønsteret er stiliserte rotter!
Luftslottet kan brukes som leketeppe, eller som hengekøye i et stort bur. Hvis den skal henge,bør den henge stramt.

Klatrestativ

Vinstativ

Et simpelt vinstativ i tre er fin-fint klatrestativ til rottene. For å få det til å vare litt lenger kan det settes inn med bivoks.
Det er akkurat plass til en minihengekøye i dette stativet.

Kosepute

Kosepute

(Saccosekk for rotter)
Man trenger riskorn, en frysepose med Ziploc, og to stofftrekk (for sikkerhets skyld, så de ikke skal spise plasten). Denne ideen har jeg lest om på flere nettsider - men det å legge risen i en Ziploc-pose er mitt eget påfunn. Jeg pleier å vaske alle tekstiler i rotteburet en gang i uken, og det blir mye sløsing hvis jeg skal kaste risen etter bare en uke.

Sovehus

Blomsterpotte 1

En halv, stor, glasert blomsterpotte er et ypperlig sovehus hvis man ikke har så mange rotter. Man tager en diamantsag pluss hørselvern, og håper at potten ikke sprekker av behandlingen.
1 potte = 2 sovehus, som attpå til kan kjøres i oppvaskmasinen!
Her er det fullt...

Blomsterpotte 2

Det aller enklest er selvsagt å få tak i en plastpotte som er ferdig laget i samme form! Denne har en flat side så den kan henge på veggen. Denne fikk jeg for en 5-er på et loppemarked.
Rotta på bildet er Helle Wistar

Lampeskjermer

Lampeskjermer kommer i mange varianter. Store skjermer av typen "metallgitter trukket med stoff" er et flott utgangspunkt for sovehus. Som regel trenger de et nytt, avtagbart og ikke minst vaskbart trekk før de kan brukes. Ofte trenges også en omgang med metallsag og fil før de bli brukbare. Jeg har vært mest fornøyd med skjermer i osteklokkefasong. Da lager jeg et trekk som til en pøllebag: rund bunn festet til et rektangulært stoffstykke. Det rektangulære stoffstykket bindes sammen i toppen. Hvis man bruker tykt stoff kan åpningen kantes med skråbånd. Hvis man bruker to lag stoff, starter man med å sy åpningen, og vrenger stoffet.
Skjermene kan man få for en slikk og ingenting på et loppemarked eller i en bruktforretning. Her er stoffet så kraftig at jeg valgte å sy det for hånd med ekstra sterk sytråd.

Papprør

Store papprør, av den typen som vinylbelegg og tepper er rullet opp på, kan brukes til sovehus. De varer ikke så lenge siden de ikke tåler vask, men utgangsmaterialet er gratis, og man får mange sovehus ut av en 3 meters papprull!
Rørene sages til i passelig lengde med en fintannet sag. Hvis man vil dekke den ene åpningen er det bare å skjære ut en stoffsirkel med diameter ca. 8 cm større enn rørets yttermål, og feste det hele med en bred strikk. Her er røret lukket i begge ender. Åpningen er også laget med en liten sag. For at røret ikke skal rulle kan det enten bindes fast i burveggen, eller man kan lage et lite stativ for å holde det på plass. Stativet her er så enkelt som en list delt i to korte og to lange stykker. De lange er like lange som røret. De korte er omtrent så lange som diameteren til røret. De lange stykkene er stablet oppå de korte, slik at de hviler på endene.

Tittekasse

En stor tittekasse (20x 30 cm) fra Panduro er det mest anvendelige sovehuset jeg har funnet når man har mange rotter. Kassen har fått en åpning på den ene langsiden. Det krever sag og eventuelt stemjern. Jeg fjernet pappveggen bak og plastplaten foran, dro ut metallklemmene med tang og satte inn 8 små øyekroker ved hjelp av en syl og fingerkraft. Øyekrokene brukes til å feste stoffbunn og topp. Bunnen er strengt tatt ikke nødvendig, men rottene mine vil gjerne ha noe annet enn bunnstrø å ligge på. Jeg bruker hengekøyer i passende størrelse til stoffstykkene. Hammockene skal sitte stramt. Den på bildet er for stor og er bare lagt på for å vise omtrent hvordan de kan bli. Rottene sover nemlig både på taket og inni huset.
Selvsagt kan man også lage sin egen treramme av en vanlig bordbit, og skru det sammen. Litt mer jobb er det jo, men prisen er mye hyggeligere. Uansett kan det være greit å sette huset inn med bivoks før bruk.

Skulderbag

Vesker er en forbruksting som ofte havner på loppemarked. Quiltede eller tovede skulderbag'er av den helt enkle typen kan bli til sovehus bare man finner noe til å holde "taket" oppe. Her har jeg brukt et halvvegs demontert vinstativ. Rottene legger seg like gjerne oppå som inni.

Brødboks

Gamle brødbokser i tre er en gjenganger på loppemarkeder. Hvis man tar ut bunnen og sager en åpning, blir det et virkelig stort sovehus, som atpå til er enkelt å åpne på vidt gap. Praktisk hvis man har mange og gjenstridige rotter!

"Ballbinge"

Lampeskjerm

Lampeskjermer kan brukes til mer enn sovehus! Her har jeg fjernet innsatsen for lyspæren, og surret hyssing rundt de skarpe metallbitene jeg ikke klarte å file ned. Skjermen er trukket med en sirkulært pose med hullmaljer i kanten. Den hadde vært brukt til å samle leker i.
Rottene klatrer ned i den via åpningen øverst. Nede i posen legger jeg silkepapir og ristede maisflak for skattejakt.

Varmetrekk til reisebur

Varmetrekk

Når det blåser og er kaldt er det kjekt å ha et varmetrekk til reiseburet. Dette er laget i dobbelt, tynn fleece. Quilteforet bomull går også bra, og tettvevet ull. Rottene skal ha luft, så åpningen på toppen bør justeres så fort omgivelsene er varme nok - f.eks. når varmeapparatet i bilen begynner å virke. Reiseburtypen er Ferplasts Aladdino, en plastkapsel med bærehank på toppen.
Trekket er laget av et rektangulært stykke. Ferdig sydd er det akkurat så stort at stoffstykket kan trekkes sammen i kantene på langs og på tvers rundt buret. Det går med 8 hullmaljer: to med ca. 12 cm mellomrom midt på hver stoffside. Maljene på kortsiden sitter langt ute i kanten. De på langsiden sitter ca. 8 cm. inn på stoffstykket, slik at teppet bedre dekker toppen av buret. Varmetrekket holdes sammen med en snor.
For å bruke det, legger man varmetrekket flatt ut og plasserer reiseburet midt på. Langsidene brettes inn over toppen av buret. Så brettes kortsidene over, og trekket festes med en snor igjennom hullmaljene.
Varmetrkket skal gjerne ha 30 grader ullvask uten sentrifugering.
Til Atlas 10 kan man gjerne bruke et litt annet mønster. Legg et fleece-pledd dobbelt og sy sammen kantene. Brett pleddet rundt Atlas-buret, merk av hvor hanken kommer. Brett fleece-pleddet på nytt og sy det sammen for å danne et rør som kan trekkes på Atlas-buret. Bare husk å beholde en åpning til hanken. Sy sammen røret i bakkant, bruk store trykk-knapper til å holde åpningen sammen foran.

Bærebag til reisebur

Skulderbag

Hvis man bruker offentlige kommunikasjonsmidler er ofte en skulderbag bedre å bære i enn hanken på reiseburet. Denne vesken er en rektangulær, fóret pose hvor lokk og hank er sydd på mellom utside og fór. Lommen ble med fordi den så morsom ut, men den er funksjonell. I dongeri og tykk ull må noen av sy-oppgavene gjøres for hånd på grunn av tykkelsen av stofflagene.
Akkurat denne bag'en tåler maks. 30 graders ullvask uten sentrifugering.


Matmor, sist endret 2011.05.24
Hjemmesidens adresse: matmor.info