Vår-kull 2014: Blåmuggostene

Navn: Saga, Edelpfilzkäse (Edel), Royal Blue, Dragon's breath, Kraftkar, Gorgonzola (Gorgon), Stilton, Roquefort, Norzola, Normanna, Ermite


dag 16: åpne øyne

Forspill

Matmors Selkie ble først satt sammen med Matmors Lord Byron 19.03.214. Hun gikk i falskt svangerskap og kunne først parres på nytt 11.04.2014. En ukes tid før fødsel begynt å spise vekk håret rundt nipplene, og var god og rund. I følge veterinæren så hun "veldig drektig" ut! Kulltemaet ble Blåmuggoster. To middbehandling er gjennomført. Dessverre fikk Selkie en stafylokokkinfeksjon der huden ble irritert på grunn av middkuren, og infeksjonen spredde seg til halen. Hun ble satt på en tre uker lang antibiotikakur, sammen med hunnen som smittet henne. Det ble sendt mikrobiologiske prøver i tilfellet bakteriene skulle vise seg resistente, og middelet hun får skulle være effektivt. Det tok bare lang tid siden hun klødde opp sårene.

Babydagbok

04.05.2014: Fødslen skjedde til forventet tidspunkt, og Selkie var en flink mor som knapt nok gikk fra ungene den første uken. Hun var ikke aggressiv, men hylte og spratt inn til ungene hvis jeg prøvde å klappe henne. Dette var naturligvis svært frustrerende for en ivrig "rottebestemor" som lengtet etter å holde små rottebabyer i hendene. Men mamman's behov kom naturligvis først.
11.05.2014: En uke etter fødsel slappet hun av. Jeg fikk vasket buret. Omsider kunne jeg begynne å sosialisere ungene - og ikke minst ta bilder! Jeg talte opp 12 små, hvorav 11 tykke og velfødde, og en liten spjæling med mat i magen. Sannsynligvis klarer den seg siden den allerede har overlevd første uken.
12.05.2014: Forsøk på kjønnsbestemmelse. 3 jenter, 5 gutter og 4 "vet ikke". Jeg fikk tatt noen flere flotte bilder, men nå streiket overføringsprogrammet igjen :-( Det tok tid å få bildene ut.
de mørke
de lyse
13.05.2014: Antagelig 3 jenter og 9 gutter... Veiing: den lille, lyse gutten veide bare 13.9 g, og er dermed den minste ungen jeg har hatt ved dag 9. Han var merkbart mindre rynkete og mindre tynn i dag. Utviklingsmessig så han ut til å holde følge med de andre. Av de tre jeg trodde var jenter var det 2 sorte og 1 lys (21,7 g). Den ene sorte jenta hadde en hvit trekant på brystet (20,8 g), så disse tre skulle det kunne gå an å kjenne igjen. Den antatte self-jenta veide 20,5 g. De tre antatte guttene som var black var også forskjellige: en hadde et rektangel på brystet (21,4 g), den andre en trekant på bryst og en trekant på mage (22,9 g), den tredje var uten tegninger (20,6 g). Til slutt var det de lyse guttene som blir vanskelige å holde fra hverandre. De veide fra 20,6 til 23,5 g. Selkies sår så vesentlig bedre ut.
14.05.2014: Det var nok 2 jenter og 10 gutter. Noen forvillede mageflekker og en bitteliten skorpe der det burde ha vært en pupp hadde lurt meg med den tredje "jenta".
15.05.2014: En sprellende gjeng unger smakte med skepsis på vaniljesaus fra fingrene mine.
16.05.2014: Selkie var meget nøye med å dytte igjen åpningen på sovehuset før hun kom ut for å hilse på venninnene. De små romsterte veldig bak avis-tullen, men fikk lov til å røre på seg ute på duken mens mamma var på venninne-visitt.
17.05.2014: noen av de små begynte å bevege seg ut av sovehuset
18.05.2014: 2 uker! Den minste, lyse gutten veide 21,8 g. Den nest minste 27,4 g. Aller størst var en black gutt med både mageflekk og brystflekk. Han veide 32.2 g. De to jentene lå på 29,4 g (black, har ikke fått navn ennå), og 30,4 g (Saga, den lyse.)



19.05.2014: ingen åpne øyne ennå. Selv om de små var blitt ganske om seg når de ble sluppet løs på bordet med en duk over, foretrakk de å klynge seg sammen under en flik av duken.
20.05.2014: jeg så øyne! Alle sammen åpnet øynene samme døgn. Det var tid for å bytte ut babyburinnmaten og gi Selkie en hengekøye så hun fikk slippe litt unna horden.
21.05.2014: ungene hadde begynt å bevege seg mer utenfor sovehuset
22.05.2014: mamma Selkie hadde fortsatt å gå ned i vekt, til tross for spesialforpleining. Det var ikke mye ekstra fett på henne nå, stakkars. Hun har virkelig gått opp i morsrollen. Ungene suttet forresten godt på fingrene mine også.
23.05.2014: den mørke jenta klatret i sprinklene, helt opp til toppen av buret. Så snudde hun seg og klatret ned igjen med snuten først. Det gikk bra til hun var litt over halvvegs nede, da glapp taket.
Men såpass tåler en liten rotteunge. Noen av ungene hadde lært å drikke av vannflasken.
24.05.2014: ungene hadde virkelig oppdaget vertikalen i buret. Dessuten hadde de fått smaken på tørrfór. Det var første kullet hvor jeg ikke laget grøt til ungene, bare til moren... De små tygget korn og pellets så det knuspet og knaspet.
25.05.2014: 3 uker og fotoshoot. Det var varmt nok til å ta bildene utendørs på kvelden for å slippe blits og skarpt lys. Den enkleste måten å få tatt bilder av en 3 uker gammel rotteunger på er definitivt å holde den fast.
26.05.2014: Egentlig hadde jeg planlagt å foreta en form for personlighetstesting på hver enkelt unge, men erfaringene mine fra tidligere kull er at testingen egentlig ikke sier så mye om hvorda de blir som voksne. Det har gått an å plukke ut noen som er mer skvettne enn andre, men de samme rottene har også vært skvettne ved 4 uker. Så jeg prioriterte babykos og kiling i stedet.
27.05.2014: Ungene var høyt og lavt, og flere av dem strømmet ut av buret da jeg åpnet døren.
28.05.2014: Saga spoinket og lekte med hånden min. Edel, den lyse, var litt større og roligere. Guttene fantest visst i alle varianter. Mamma Selkie ble litt plaget av Sandy under lufteturen. Derfor ble den kort.
29.05.2014: helgeburvasken ble fremskyndet. Riktignok var det ikke så mye skitt ennå, men jeg hadde buromkalfatring. Vanligvis har jeg begynt å introdusere babyene for de voksne hunnene kort tid før 4 uker, og satt dem sammen ved 4 ukers alder, ca. Siden Sandy plaget Selkie ville jeg ikke ta sjansen på det denne gangen. I stedet var planen å sette Ada eller Rosalind inn til Selkie og babyene.
30.05.2014: Valget falt på Ada som burvenninne til Selkie. Ada virket ikke helt overbevist i starten, men godtok etterhvert tolmodig bestemorrollen. De små syntes det var storveis med mer voksenkontakt, men lurte på hvorfor denne andre damen ikke hadde melk.
31.05.2014: Ungene myldret og koste seg med et rundstykke. Ut fra størrelsen på dem burde de nok heller hatt et brød(!), men rundstykket ble spist helt opp.
01.06.2014: 4 uker. Jeg begynte å planlegge å flytte noen av guttene inn til hannene. De største var definitivt store nok, og de minste kunne godt få litt mer av melken. Men det var litt tidlig ennå. Ungene var i et svært oralt stadium og skulle smake på meg hele tiden.
02.06.2014: Fotografering og veiing. Det var 2 gutter på 61 g, 1 på 69 og resten av ungene lå fra 80 g og oppover. To hanner veide så mye som 97 g allerede.
03.06.2014: Tydeligvis besøkte jeg rottehuset på feil tidspunkt, for der lå alle og purket og sov. Det ble litt liv i dem da jeg satte dem i lekegrinden med ny matforsyning likevel.
04.06.2014: Flytting av de største guttene. De trengte så visst ikke godbitene som mor og de mindre brødrene får. 13.06.2014: Anitas gutter hentet. To stykker er bestilt til kunde som først henter om ca. 1 måned. Jentene flyttet sammen med hele resten av flokken, de resterende guttene bodde allerede sammen med de voksne hannene. 07.07.2014: Inas gutter hentet.


Kontakt med kunder

04.07.2014: varsel om 2m rapport
02.08.2014: Utkast 2m rapport sendt
11.08.2014: Enderlig 2m rapport sendt

2 mnd rapport

NavnEier2 mnd
GorgonzolaAnitafrisk og rund, bor med brødre
KraftkarAnitafrisk og rund, bor med brødre
RoquefortAnitafrisk og rund, bor med brødre
StiltonAnitafrisk og rund, bor med brødre
Dragon's breathKikkyfrisk, går fint med burkamerater, tryggere enn Royal Blue
Royal BlueKikkyfrisk, går fint med burkamerater, mindre trygg enn Dragon's breath
GexAnnikengår fint med burkamerater, fikk halsbyll rett før 2 mnd, lansert, 256 g
Normanna "Milo"Inafrisk, bor med 2 brødre, onkel og onkels voksne kamerat
Norzola "Lambi"Inafrisk, bor med 2 brødre, onkel og onkels voksne kamerat
ErmiteMatmorfrisk, bor med 2 brødre, onkel og onkels voksne kamerat
SagaMatmorfrisk, går fint i flokk. Mer utadvent overfor mennesker enn Edel, foreløpig litt forsiktig men liker å få hodet gnukket.
Edelpfilzkäse "Edel"Matmorfrisk, går fint i flokk, mer tilbakeholden overfor mennesker enn Saga, men liker å få hodet gnukket.


Informasjon om foreldrene



Selkie

Lord Byron
HunnenHannen
Navn Matmors SelkieMatmors Lord Byron
Født29.07.201320.01.13
Beskrivelse
genetikk
Black-basert RED, toppøret, glatthåret, heterozygot for ukjent blekende genLys RED (black-basert, homozygot for ukjent, blekende gen), glatthåret, toppøret
EierMatmorMatmor, Kikky er fórvert
OpprinnelseEgenprodusert - og dermed ikke importertEgenprodusert - og dermed ikke importert
BeboelsestidHos eier siden fødselHos fórvert siden ca. 7 uker
StamtavleForeldre: Matmors Ada, Matmors Colin Firth
Besteforeldre: Flaxholme Mischief og Flaxholme Faust
Oldeforeldre: Flaxholme RED rotter
Foreldre: Flaxholme Mischief og Flaxholme Faust
Besteforeldre: Flaxholme RED-rotter
VektVeide 400g da Lord Byron kom i hus med 450 ved parringForeløpig ikke veid, men trolig ca. 700 g
HelseFrisk, aldri vært sykFrisk, aldri vært syk utover litt snufs i sommer
Adferd med rotterFungerer bra i flokk, fin i introduksjon med voksen hunn da hun selv var 7 mndFungerer bra i flokk, fin i babyintro, så langt bra i voksenintro (kun første møte er observert)
Adferd med menneskerKontaktsøkende og fingerslikkende overfor eier og eiers familie, uinteressert i andreKontaktsøkende men ikke så kjælen
Tidligere kullIngenIngen
Avvik fra avlsveiledningenInnavl

Karantenespørsmål:
Sist kontakt med nye eller andres rotter: 16.03.2014 i forbindelse med flytting til hunnens hjem for parring
Sist behandlet med lus/midd midler og hvilke: vil bli behandlet 2 ganger før eventuell fødsel, trolig med Stronghold
Er det inntaks- og besøksstopp for andre rotter i samme hus som rottemoren under parring, graviditet og fram til salg av ungene? Ja.

Forventinger til
Farge: Black og lys (mink? russian blue? noe annet?)
Tegning: RED
Ører: toppøret
Pels: standard

Begrunnelse for parringen: Parringen er en del av et pågående forsøk rundt innavl. Rottene fra denne slekten har hatt meget bra gemytt, og er store og fine, men har en tendens til å bli for store. Det er for tidlig å si hva deres gjennomsnittlige levealder blir på, men den ligger an til å være sammenliknbar med norske utavlede rotter. Fordi størrelsen (både lengde og fedme) kan bli et problem hos disse rottene har jeg valgt to av de slankeste.

Annet: Informasjon om foreldrenes kull og besteforeldre ligger på Matmors hjemmesider. Kullrapporter for de norskfødte kullene ligger også på NTF's forum. Både Matmor og Kikky kan kontaktes med spørsmål angående foreldrene. Hunnen vil ha tilgang på RM3 f.o.m. parring.


Matmor original 2014.03.16
sist endret 2014.06.16
Adressen til hovedsiden er: matmor.info